lördag 11 februari 2012

Tur vi har hästar på Östermalm

Tog en lång promenad på Ladugårdsgärde idag. På hemvägen sniffade jag lite på hästarna på Östermalms ridskola. Det funkar faktiskt!

Jag var uppe i Järvsö förra helgen med det var så förbannat kallt, -32, att ridning var uteslutet. Men det blev en hel del fina bilder på våra fyrfota familjemedlemmar.




Att studera hierarkin i en stoflock  är intressant. Vi har 7 ston (6 isisar och ett varmblod) och lilltrollet Muninn i samma hage. Flauma har för det mesta varit högst i rang. Valsa för det mesta lägst i rang men utan att bry sig ett dugg. Valsa har alltid tuffat på i sin egen värld. När Glédi kom blev hon ranglåg men lite över Kára som är Valsas dotter. Sunna är äldst och är lite av en enstöring men när hon har föl är det ingen som muckar med henne.

Nu väntar Glédi och Valsa föl. Det har gjort dem höga i rang. Valsa lite högre än Glédi. De duckar dock när Flauma kommer men styr resten med järnhand. Även Dotta, varmblodet, fastän hon är högre än Flauma. Sunna flyttar gärna på sig - hon gillar inte bråk - men när Dotta kommer, som är sååå mycket större, då vänder hon rumpan till och måttar in sparkarna. Det slår aldrig fel!

Vad vi ser är, att naturen sköter det hela. Blivande mammor har förtur. För Valsa är det dock ingen skillnad. Hon plöjer fram som en pansarvagn, uppfostrar allas småttingar men är också lekmamma när det passar. Sol som nu är 1,5 år har inte så många förmåner kvar. Tjuvnypen haglar och som yngst är hon lägst just nu men som vi alla vet, en ny häst i hagen kan förändra hela ordningen i ett nafs.

Vi har som tur är väldigt lite bråk i hagen. Stora ytor och gott om hö är en förklaring. Det behövs när det är -32!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar