söndag 12 februari 2012

Individerna blir tydliga i flocken

Jag tog en hästsnuffs på Östermalms ridskola idag också och funderade på min tjejer och grabbar i Järvsö. Alla är de individer som ständigt lär mig något nytt. Jag tror att ridning skulle göra sig bra på ledarskapskurser! Se bara hur olika de är som mammor.

Flauma köpte vi som avelsto. Hon var då fyra år och dräktig med Mökkur. Sommaren 2007 kom hennes första föl. Och vårat! Flauma var som många förstagångsmammor. Så orolig hela tiden. Eidur blev curlad men visade också på självständighet. När Eidur galopperade iväg så fick Flauma panik. När hennes andra föl kom var hon mycket coolare och mycket mer säker på sig själv. Flauma älskar småttingar och försöker stjäla andras föl när hon inte har eget.

Valsa var vår första ridhäst. Hon är idag nio år och min absoluta favorit. Och min ridkompis Jockes;)


Stor och stadig. Vi kallar henne för pansarvagnen. Plöjer fram överallt utan att hetsa upp sig för något. Valsa har en växel - sjuan - och gillar att vara först. Att gå bakom och inte få bestämma takten gör henne sur. Hon är cool som mamma och tycker att fölen ska "flytta hemifrån" vid 4-5 månaders ålder. Då har hon ledsnat. Hennes avkommor blir stora och stadiga och framför allt självständiga. Att bära föl i magen är dock inte Valsas grej! Hon är sur, stingslig och lite trögstartad. Valsa älskar människor och hon är den av våra hästar som rymmer hem från skogshagen och trycker mulen mot köksfönstret. Som ryttare gäller det att låta Valsa hålla lite tempo, att inte ha för korta tyglar och låta henne ha lite skoj. Samma runda och samma övningar varje dag och hon blir uttråkad.

Sunna vårt andra avelssto får föl som behöver mer tid med mamma. De "flyttar hemifrån" senare än andra. Hennes två första föl har hon fått med Loftur från Mödrufelli och Kofri från Morastödum. De är två väldigt försiktiga herrar som förmodligen behöver lite mer tid att utvecklas. Sunna har fått två föl med vår Eidur och de har fått Eidurs trygga läggning. Sunna är mycket beskyddande och "behåller" gärna sina ungar lite extra.


I år får Glédi sitt första föl och det med Eidur. Hon är vår smarta flicka. Alltid huvudet på skaft. Kan "bära sig åt" om hon inte gillar läget men är sällan dum! Här är det inga hormoner som spökar. Tuffar på som vanligt. Hur blir hon som mamma?


Patricia och jag tror att Valsa får ett sto och rödskäck. Glédi får en hingst och svartsäck. I juni får vi svaret!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar